Усі простори інтернету заповнені інформацією про те, що віддалена робота позитивно впливає на продуктивність команди. Але дослідження понад 10 000 працівників азіатської технологічної компанії в період з квітня 2019 року по серпень 2020 року малює іншу картину. Компанія використовувала програмне забезпечення, встановлене на комп’ютерах, щоб визначити, які програми або вебсайти були доступні, чи набирав текст, чи використовував мишку. Покупки в Інтернеті не зараховувалися у продуктивну діяльність.

Дослідження ефективності віддаленої команди

Відповідно до дослідження, працівники наполегливо працювали. Тривалість їх робочого дня збільшилася на 18% порівняно із показником до пандемії, але зростання рівня продуктивності не відбулося. Працівники, можливо, працювали більше в результаті попереднього дослідження, в якому і роботодавці, і працівники сказали, що вони були такими ж продуктивними, як і раніше. Проте продуктивність вимірюється за робочу годину, і вона впала на 20% з усім цим додатковим часом на роботі.

Виявилося, що після пандемії працівники мали менше часу на зосередженість у свої робочі дні, попри те, що вони працювали довше, оскільки весь їхній додатковий час займали зустрічі. Вчені з’ясували, скільки часу працівники витрачають на «години співпраці», які визначаються як різні типи зустрічей, і «години зосередженості», які не перериваються дзвінками та електронними листами. 

Думки вчених про ризики віддаленої роботи

Менеджери можуть бути недостатньо впевнені у роботі своєї команди, тому проводять більше зустрічей, щоб бути в курсі всього або ж контролювати процес. Інша причина, на думку вчених, полягає в тому, що менеджери хочуть нагадувати команді про власне існування, коли вони не в офісі. Також це може бути пов’язано зі збільшенням труднощів координації працівників, коли вони працюють віддалено, що свідчить про неефективність процесу. 

Не зважаючи на економію часу на поїздках до офісу, тривалість робочого дня віддалених працівників збільшилася. Це відбулося через велику кількість онлайн зустрічей. Однак, статистика стосовно продуктивності неоднозначна. Ті, хто пропрацював у компанії найдовше, були більш продуктивними та краще справлялися з ризиками роботи вдома. Працівники з дітьми працюють приблизно на 20 хвилин більше на день, ніж ті, хто їх не має. Це свідчить про спад продуктивності в результаті частого відволікання для догляду за дітьми.

Чи відмовляться компанії від віддаленої роботи, включаючи її гібридні форми? 

Працівники досліджуваної фірми здебільшого мають вищу освіту та виконують когнітивну роботу, яка включає:

  • роботу з іншими професіоналами; 
  • розробку нового програмного та апаратного забезпечення; 
  • взаємодію з клієнтами; 
  • а також інновації та постійне вдосконалення. 

Науковці вважають, що віддалена робота може бути особливо складною. На відміну від таких робіт, як відповіді на запити клієнтів, де працівники можуть виконувати набір заздалегідь визначених відповідей, така робота може бути складнішою у віддалених місцях.

Працівники могли відносно легко працювати поза офісом, але було кілька проблем із координацією. Згідно з дослідженням, яке завершилося в серпні 2020 року, і після цього, учасники команди не змогли максимально використати свій час. Вони виконали такий обсяг роботи, скільки мали в офісі. Справжньою проблемою була кількість часу, витраченого на зустрічі, і відповідь проста: не проводити їх так багато і робити їх короткими.

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.