Досить велика частина сучасного бізнесу в Україні, Європі та й в усьому світі проектно-орієнтована. Наприклад, в Україні ця частка вже наближається до позначки в 50%. Це пов'язано з тим, що все більше компаній орієнтуються на створення принципово нових продуктів та послуг, на досягнення нових результатів у багатьох відомих всім нам сферах.

 

Отже, саме від уміння реалізувати проект в компанії залежить її успіх. У зв'язку з цим, управління проектами стає актуальною і важливою темою для менеджерів будь-якої ланки. Тож давайте розбиратися!

 

Що таке управління проектами?

Проекти — невід'ємна частина реального життя будь-якої організації, адже у кожної компанії є своя стратегія розвитку і передбачені нею цілі, які і формуються в окремі проекти. Проте важливо розуміти, у чому відмінність проектів і повсякденних дій в організації. 

  • По-перше, кожен проект має свою унікальну мету і часові обмеження на її досягнення. Що стосується повсякденних дій – їхні мета і дедлайни повторюються. 
  • По-друге, проект має властивість завершуватися, досягнувши заданої мети. Повсякденні ж дії мають нескінченний характер і їх мета — підтримка нормального руху бізнесу.

 

Управління проектами – це те, що допомагає швидко та ефективно досягати поставлених цілей, формуючи цілу систему комплексів, які можуть бути використані для досягнення загальних цілей компанії, а також розробляючи схему розумного розподілу ресурсів.

 

Що в себе включає?

В систему управління проектами входить ряд послідовних дій:

  • визначення і формування вимог до проекту
  • формування чітких і зрозумілих цілей
  • встановлення і реалізація комунікації між задіяними в проекті сторонами
  • врегулювання обмежень: бюджету, ресурсів, ризиків, дедлайнів, якості
  • спілкування з командою: врахування їх потреб/побажань/очікувань та корекція існуючих планів відповідно до отриманих матеріалів.

 

Також всі ці дії можна розподілити ще на деякі етапи: ініціація проекту, планування, виконання, контроль та завершення. Завдяки ретельному плануванню, організації завдань і проектних складових, забезпеченню необхідними ресурсами і контролю обраної стратегії з'являється перспектива досягнення поставленої цілі.

 

Ініціація – старт проекту, певне знайомство з ним. На цьому етапі визначаються суть і цілі проекту, а також формується команда, яка над ним працюватиме. 

 

Планування — найважливіша частина в управлінні проектом. За статистикою планування займає близько 50% всього часу в процесі реалізації проекту. Під час цього етапу ретельно прописуються всі дії, які повинна здійснити команда для досягнення заданої цілі. Для зручності проект спочатку розділяють на частини і проводять набір дрібних завдань. Так створюється певний «графік робіт», в якому прописуються дедлайни для кожної з задач, та опрацьовується список необхідних ресурсів. Також, так як в процесі роботи можуть з'являтися нові нюанси і підзадачі, етап планування включає в себе періодичне коригування.

 

Виконання і контроль. Ідеальна картинка системи управління проектом виглядає так: поставили завдання, зробили його, проконтролювали, внесли в план необхідні корективи, поставили нову задачу і далі циклічно. На етапі виконання для полегшення перебігу процесів зазвичай використовують певні інструменти: делегування, тайм-менеджмент чи викреслювання справ. І пам'ятайте, що цей етап слід чергувати з попереднім. 

 

Завершення проекту. На цьому етапі робиться контрольна перевірка проробленої роботи і обов'язково зберігаються вихідні дані, використані інструкції і регламенти. Це необхідно у випадку, коли в команді з’явиться нова людина, щоб вона змогла розібратися, що і як робили до неї, і змогла швидше влитися в робочий процес. 

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.