Основою продуктивного життя є планування. Часто люди складають план справ на тиждень, а то й на місяць вперед. Тим не менше, найбільш ефективним залишається саме план на день. Особливо, якщо грамотно складений – він допоможе досягти успіху у всіх намічених справах. 

 

Тож, як організувати ідеальний план дня?

 

Спочатку з думок, що рояться в голові, складіть список. Для цього можете використати навіть звичайний блокнот. Запишіть туди божевільну кількість майбутніх справ – все, до останньої дрібниці.

 

Проте багато людей роблять помилку, приймаючи звичайний to-do list за готовий план. Важливо розуміти, керуючись звичайним списком справ, людина ризикує втратити багато часу через відсутність порядку.

 

Тепер розставте пріоритети, використовуючи принцип 80/20. Це означає, що в списку, наприклад, з 10 справ є 2, виконання яких більш значуще, ніж виконання решти. 

 

У разі, якщо визначитися з головними речами не виходить, використайте «матрицю тайм-менеджменту». Суть проста. Візьміть аркуш і розділіть його на чотири частини: 

  • Квадрант А – важливі і термінові справи
  • Квадрант Б – важливі, але не термінові
  • Квадрант С – термінові, але не важливі (такими варто зайнятися в останню чергу)
  • Квадрант D – не термінові і не важливі справи

 

Далі беріть список справ і визначайте кожну в потрібний квадрант.

 

І пам'ятайте, що вечір – найкращий час для організації прийдешнього дня. Тож найкраще займатися плануванням наступного дня саме ввечері. 

 

А тепер про сам план дня!

 

По суті – це такий же to-do list, але вже з урахуванням місця і часу виконання того чи іншого пункту.  

 

Формулюйте план дня лаконічно, так буде легше сприйматися. Також необхідно враховувати неочевидні деталі, наприклад, тривалість поїздки на транспорті. Об’єктивно оцінюйте час, що витрачається на виконання того чи іншого завдання. 

 

Основу для продуктивної роботи ви приготували. Залишається тільки не сходити з рейок і чітко дотримуватися певного порядку дій. Мабуть, цей крок найважчий, але тільки не для тих, хто правильно розподіляє розумове навантаження.

 

Коли ви приступите до виконання справ – важливо відкласти всі гаджети та ігнорувати відволікаючі фактори. Адже фокусуватися на роботі після відволікання доведеться заново. Щоб мозок як слід зосередився, йому потрібно близько 15 хвилин. Отже, кожен раз, коли збивається фокус – ви втрачаєте третину години.

 

Відсутність уваги – головний ворог продуктивності. Але організм людини влаштований так, що вона не в змозі постійно думати про роботу. Отже, не забувайте про перерви! Це може бути коротка піша прогулянка або зарядка – головне, щоб тіло рухалося. Рух під час інтенсивного робочого дня служить якісним перезавантаженням для розуму.

 

Можливо, ви не дізналися зараз чогось неочікувано нового, проте тільки спробуйте втілити ці прості дії в життя – і ви побачите, як ваша продуктивність зростає. 

 

Успіхів!

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.