Зображення із freepik.com

Якщо вам, або вашій команді важко розпочати або довести справу до кінця, ви не єдині, хто зіштовхнувся із такою ситуацією. Відволікаючі чинники, відсутність зосередженості та метушня можуть стати причиною того, що залишатися мотивованими та захопленими роботою буде досить складно.

Коли ми відчуваємо нестачу мотивації, ми схильні шукати швидкі рішення, такі як філіжанка кави, шоколад, або перегляд відео. На перший погляд, вони можуть здатися правильними відповідями на наші проблеми, але це не надовго. Варто старанно працювати над покращенням душевного стану, а потім лише — над рівнем продуктивності.

Що можуть зробити працівники, аби виконувати роботу ефективніше? Один зі способів — з'ясувати, які фактори формують низький рівень продуктивності, та знайти варіанти їх усунення. Іншими ідеями поділилися менеджери та власники бізнесів. Розглянемо їх у статті.

Вирішуйте складні та важливі завдання на піку мозкової продуктивності

Якщо керівники запитають у своїх підлеглих, у який час вони найбільш продуктивні, — ймовірно, відповіді будуть відрізнятися між собою. Хтось працює зранку, поки на електронну пошту не почали надходити повідомлення. Хтось — ввечері, коли вдалося розв'язувати нагальні питання, і нарешті можна сконцентруватися над виконанням основних завдань. 

Так, у більшості компаній графік роботи регламентований. Тому працівники не мають змоги підлаштовувати виконання задач під особисті “хвилі продуктивності”. Однак, є установи, які підтримують гнучкий режим дня, і час найбільш зосередженої роботи працівників можна помітити навіть на графіках таймтрекера. Важливо лише пам’ятати про баланс, щоб бути продуктивними та зосередженими без шкоди сну та здоров’я, якщо відбувається зміщення робочого дня на ранній або пізній час.

Заряджайте телефон якомога далі від робочого місця

Одна із цікавих думок, яку ми помітили в обговореннях серед керівників — це заряджати телефон під час робочого дня. Це мотивує працівників менше використовувати пристрій, особливо якщо він знаходиться на зарядці не поруч із робочим місцем. Наступний етап — по можливості усунути інші зовнішні фактори, що можуть завадити продуктивній роботі. Наприклад, низка робочих зустрічей протягом дня.

Розвантажте “оперативну пам’ять” 

Людина значно швидше втомлюється, коли намагається пам’ятати про все одночасно. Зберегти енергію та сили для продуктивної роботи можна за допомогою блокнота та ручки. Так ви звільните мозок від зайвого навантаження (щоб тримати інформацію в голові) та отримаєте більше зосередженості на робочих завданнях.

Користуйтеся перевагами перерви

Думки працівників стосовно перерв та їх кількості можуть відрізнятися. Одні прагнуть скоротити кількість часу, що витрачається на відпочинок, аби швидше завершити робочий день. Інші потребують, наприклад, фізичної активності або зміни діяльності, щоб потім краще концентруватися на виконанні робочих задач.

Всім відома техніка Помодоро, яку використовують для підвищення концентрації. 

Якщо вашій команді складно мотивувати себе плідно попрацювати, а за тим зробити перерву, надайте працівникам можливість створити власний режим роботи та відпочинку. Нагадування про настання перерви можна налаштувати не тільки у мобільних додатках, а й у програмі для обліку робочого часу, яка встановлюється на власний/робочий комп’ютер або ноутбук.

Легко пояснити на прикладі Yaware TimeTracker.

1) програма збирає статистику, скільки часу та з якими ресурсами працює людина;

2) спрацьовує сповіщення про необхідність перерви, якщо вона була відсутньою протягом вказаного часу;

3) є FocusMode — розширення, що допомагає сфокусуватися на роботі. При спробі перейти на непродуктивні ресурси програма ввічливо нагадає про мету працювати продуктивно.

Основа всіх основ – регулярні фізичні навантаження 

Про користь води та фізичних навантажень знають усі, проте, не всі користуються перевагами цих двох факторів. Сподіваємося, стаття стане ще одним поштовхом до підвищення продуктивності роботи, в першу чергу, за допомогою корисних звичок.

Підіб’ємо підсумки

Якщо ви хочете підвищити рівень продуктивності, почніть з аналізу мотивації. Якщо виявите, що команда працює з її низьким рівнем, або не має особливого захоплення від того, чим займається, вам варто з’ясувати, чому це так.

Хоча у вас може бути недостатньо часу, щоб проаналізувати ситуацію, важливо усвідомити, де криється проблема. Швидше з’ясувати фактори, які впливають на рівень продуктивності, можна за допомогою таймтрекера.

Наступний крок — оцінити рівень вашої зацікавленості. Поспостерігайте за відчуттями у процесі роботи. Якщо вам подобається те, чим ви займаєтеся, варто звернути увагу на ваш фізичний та душевний стан, і стан вашої команди.

І наостанок перевірте, який із 5 методів, згаданих у статті, найкраще працює у вашій команді. Сподіваємося, вони принесуть вам користь.

 

Якщо у вас залишилися питання, зв’яжіться з нами:

contact@yaware.com

 

Офіс в Україні

+38 (067) 3512140

 

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.