Моніторинг робочого часу працівників допомагає компаніям підвищувати продуктивність, заощаджувати гроші на непродуктивній діяльності та приймати зважені рішення. Проте серед ряду переваг, система моніторингу має і деякі недоліки. Тож розглянемо детальніше. 

 

Переваги 

Точне табелювання робочого часу. Наявність точної інформації про те, коли і як довго співробітники працюють за допомогою сучасних інструментів, дозволяє вашій компанії швидко і ефективно оптимізувати внутрішні процеси, що, в кінцевому результаті, позитивно відбивається на підсумкових показниках. 

 

Менше непродуктивних витрат. Програмою для обліку часу дуже зручно користуватися, а особливо при погодинній оплаті. Так роботодавець бачить, скільки реально працює працівник, і оплачує саме відпрацьовані години. А оскільки роботодавці прагнуть досягти хороших результатів за рахунок скорочення непродуктивної праці, їм важливо знати чи наполегливо працюють їхні співробітники.

 

Більша продуктивність та гнучкість співробітників. Сучасне покоління все частіше відчуває втому, коли баланс між роботою та особистим життям, відпочинком порушується. За допомогою програми для моніторингу робочого часу працівники мають можливість самостійно моніторити час проведений за роботою і соціальних мережах, новинних порталах тощо, і тим самим вплинути на свій рівень продуктивності та ефективності. 

 

Також моніторинг роботи дозволяє співробітникам вільно переміщатися між офісом, коворкінгом та домом, і в той же час встигати якісно виконувати поставлені задачі. Програму легко встановити як на робочий комп'ютер в офісі, так і на персональний пристрій співробітника. 

 

Краще розуміння працівників. Моніторинг робочого часу допомагає керівникам зрозуміти, з якими труднощами стикаються їх фахівці, виконуючи свою роботу. Адже буває, що завдання виконуються довше визначених термінів, а отже – дедлайни злітають. Це все може бути через професійне вигорання, втому чи брак знань у сфері діяльності працівника, тож така інформація має не останнє значення для керівництва. 

 

Недоліки 

Не дивлячись на очевидні переваги, моніторинг робочого часу у деяких працівників може викликати негативні відчуття, серед них:

 

Зниження довіри. Працівники можуть відчути, що керівники перестали їм довіряти, раз наважилися впровадити в роботу систему моніторингу. 

 

Підвищений стрес. По-перше, будь які зміни – це вже стрес. А, по-друге, усвідомлення того, що за їхнім робочим часом стежать, може призвести до того, що працівники відчуватимуть тривогу, що може знизити їхню загальну задоволеність роботою.

 

Занепокоєння щодо конфіденційності. Деякі працівники можуть вважати, що моніторинг їхнього робочого часу є втручанням у їхнє приватне життя, особливо, якщо технологія моніторингу записує особисту інформацію. 

 

Та всі ці негативні асоціації можуть виникати у працівників тільки тоді, коли керівництво неправильно підходить до введення системи моніторингу. 

 

Як підготувати співробітників до початку моніторингу їхнього робочого часу? 

Для успішного впровадження програми, виконайте кілька простих кроків:

 

  1. Зберіть керівників (адміністраторів) середньої ланки і поясніть їм переваги таймтрекінгу та причини його введення.

  2. Зберіть разом з керівниками (адміністраторами) всіх працівників та повідомте про введення системи обліку часу. Поясніть, яким чином відбуватиметься моніторинг та надайте відповіді на питання працівників.

    Важливо наголосити на тому, що моніторинг буде проводитись не з метою контролю дій працівників, а для підвищення їхньої продуктивності і покращення результатів роботи.

  3. Надішліть інструкції і правила проведення моніторингу всім працівникам на пошту.

  4. Регулярно збирайте зворотній зв’язок щодо користування програмою, аби робота співробітників стала ще ефективнішою.

 

Також пам’ятайте, що багато залежить від того, яке програмне забезпечення ви оберете. 

 

Хорошим варіантом може бути Yaware.TimeTracker – це простий і корисний інструмент з мінімальним втручанням в особистий простір ваших працівників, розроблений спеціально для підвищення їхньої продуктивності. 

 

До речі, Yaware пропонує 14 днів безкоштовного користування програмою, щоб ви могли відчути її функціональність в повній мірі!

 

Використовуйте тільки хороше програмне забезпечення!

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.