Гнучкий графік роботи – це можливість приходити і йти з роботи в певний час або вибирати робочі дні. Наприклад, працівнику дозволяється починати робочий день з 9 ранку до 11 ранку і закінчувати з 5 ранку до 7 вечора. Або він може працювати в неділю замість п'ятниці.

 

Як роботодавець, ви можете запропонувати співробітникам різні варіанти співпраці: неповний робочий день, віддалена робота тощо. 

 

Як перейти на гнучкий графік роботи?

 

Гнучкий графік гарантує, що працівники будуть присутні на роботі впродовж щоденного “основного часу”. Усвідомлення цього допомагає стурбованим керівникам зробити перші кроки до впровадження альтернативних варіантів. Якщо ви готові спробувати, ось кілька порад щодо впровадження гнучкого графіка роботи, які принесуть користь і роботодавцю, і працівникам.

 

1. Дайте собі час

Не поспішайте робити все і одразу. Спочатку спробуйте гнучкі п'ятниці, а потім запровадьте альтернативний робочий тиждень. Що стосується годин, почніть з основного часу, включаючи час, коли співробітники повинні бути присутніми на зустрічах або інших ключових заходах.

 

2. Спілкуйтеся зі співробітниками

Встановіть метрики для команд, але перед тим поговоріть зі своїми співробітниками і дайте їм можливість самим вирішити, як покращити результати, що не відповідають стандартам.

 

3. Визнавайте досягнення співробітників

Легше дізнатися про перемоги співробітників, якщо вони сидять за кілька метрів від вас або працюють одночасно. Коли у вас різні графіки, це потребує більш цілеспрямованих зусиль. Гнучкий робочий графік підвищує продуктивність, тому переконайтеся, що всі в команді розуміють його переваги та визнають успіхи кожного члена команди.

 

Як контролювати відпрацьовані години?

 

Незалежно від обраного графіка, керівник очікує, що персонал буде відповідально ставитися до виконання роботи і досягнення цілей, передбачених посадою.

 

Ручна перевірка якості віддаленої та гнучкої роботи потребує багато часу та зусиль, особливо якщо в команді більше 10 осіб. Тому використовуються автоматичні системи. Вони надають всю необхідну інформацію у вигляді зручних звітів. Наприклад, в Yaware.TimeTracker можна налаштувати графік роботи для кожного співробітника або відділу, максимально персоналізувати збір статистики і дивитися її не тільки з комп'ютера, але і з телефону. За допомогою цієї програми ви дозволите співробітникам починати і закінчувати день так, як вони вважають за потрібне, знаючи, що вони продуктивні і виконують свої обов'язки на совість.

 

Існує ймовірність, що деякі працівники можуть скористатися альтернативними графіками, щоб працювати менше. Якщо ви не використовуєте систему відстеження робочого часу працівників, буде важко відрізнити гнучкий графік від недобросовісної роботи.

 

З іншого боку, більш віддані працівники можуть перевтомлюватися. В теорії це звучить добре, але це може безпосередньо призвести до вигорання.

 

Отже, для того, щоб забезпечити наявність усіх необхідних даних для аналізу, використовуються автоматизовані системи. Це сприяє розвитку культури, орієнтованої на результат, і допомагає бізнесу процвітати.

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.