Може здатися, що багатозадачність – це спосіб підвищити продуктивність і встигати більше за менший час. Однак останні дослідження показали, що багатозадачність може бути не такою ефективною, як ми вважали раніше. Насправді, багатозадачність може навіть заважати нашій продуктивності. І ось чому багатозадачність не працює:

 

1. Виконання завдань займає більше часу

Коли ви працюєте в режимі багатозадачності, вам доводиться швидко перемикатися між завданнями. Це постійне перемикання може неабияк сповільнювати, оскільки нашому мозку потрібен час, щоб пристосуватися до нового завдання. Це означає, що виконання завдань у режимі багатозадачності займає більше часу, ніж коли ми зосереджуємося на одному завданні за раз.

 

2. Багатозадачність знижує якість роботи

Багатозадачність також може знизити якість нашої роботи. Коли ми постійно перемикаємося між завданнями, ми не можемо повністю зосередитися на одному завданні. Це означає, що ми з більшою ймовірністю допустимо помилки або пропустимо якісь важливі деталі. Коли ми зосереджуємося на одному завданні за раз, ми можемо приділити йому всю свою увагу і виконати роботу більш якісно.

 

3. Багатозадачність збільшує стрес і втому

Багатозадачність може підвищити рівень стресу і призвести до втоми. Коли ми постійно перемикаємося між завданнями, наш мозок працює інтенсивніше, щоб не відставати. Це може призвести до розумового виснаження і ускладнити здатність зосереджуватися на чомусь. Це також може призвести до фізичного виснаження, оскільки наше тіло намагається встигати за вимогами, які на нього покладаються.

 

4. Багатозадачність може призвести до вигорання

Багатозадачність протягом тривалого часу може призвести до вигорання. Коли ми постійно перемикаємося між завданнями, ми не даємо нашому мозку можливості відпочити, що може призвести до психічного виснаження та вигорання. Коли ми зосереджуємося на одному завданні за раз, ми можемо дати нашому мозку можливість відпочити і підзарядитися.

 

5. Багатозадачність може знизити креативність

Перемикаючись між завданнями, наш мозок не має можливості повністю зосередитися на якомусь одному завданні, що може знизити нашу здатність мислити творчо і висувати нові ідеї. Тож, обираючи багатозадачність,  велика ймовірність, що наша креативність постраждає.

 

Багатозадачність – не дорівнює ефективність.

Тож, як зробити свою роботу якіснішою та ефективнішою?

  1. Намагайтеся усвідомити, що встигнути все просто неможливо. Тому спробуйте відпустити ситуацію та сконцентруйтеся на важливій для вас задачі зараз.
  2. На вашому робочому столі не має бути нічого, що б могло відволікати, так само, як і у вашому робочому просторі.
  3. Почніть планувати та відводити кожному завданню окремий час. Тоді збільшиться і якість роботи, і її кількість. Разом з тим будьте реалістом, коли вираховуєте необхідний на виконання того чи іншого завдання час.
  4. Водночас вам варто не забувати про перерви між справами та якісний відпочинок. 

 

Щоб тримати баланс між роботою і відпочинком, багатозадачністю і ефективністю – спробуйте використовувати спеціальне програмне забезпечення. Наприклад, Yaware.TimeTracker. 

 

Yawarer – це простий і зручний тайм-трекер, розроблений спеціально для моніторингу робочого часу, підвищення продуктивності і покращення результатів, за допомогою якого ви можете бачити:

  • який час доби є найпродуктивнішим для вас чи ваших працівників;
  • скільки часу витрачаєте на виконання завдань;
  • скільки часу витрачаєте на перерви;
  • який час для вас є найпродуктивнішим;
  • що відволікає і заважає рухатися вперед і т.д.

До того ж, Yaware пропонує 14 днів безкоштовного користування програмою, щоб ви могли відчути її функціональність у повній мірі!

 

Висновок

Отже, багатозадачність може бути не такою ефективною, як могло здаватися. Замість того, щоб намагатися робити кілька справ одночасно, краще зосередитися на одному завданні. Це допоможе вам виконати завдання якісно, створити ефективну робочу атмосферу, а також зменшити стрес і втому, запобігти вигоранню та покращити творчий потенціал.

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.