В останні роки робота з дому стала не просто альтернативою офісній роботі, але й повноцінним форматом роботи для багатьох професій. Зручність, гнучкість графіка та відсутність необхідності в дорожніх переїздах – це тільки деякі з переваг такого підходу. Проте, разом із усіма перевагами, робота з дому також може призвести до втрати продуктивності через ряд викликів, пов'язаних з організацією робочого процесу та самодисципліною. 

 

В даній статті ми розглянемо деякі ефективні практики, які допоможуть зберегти високий рівень продуктивності при роботі з дому.

 

Створіть робоче середовище 

Робота вдома може бути ефективною і продуктивною, головне – правильно облаштувати робоче місце.

Прекрасно, якщо є можливість виділити для роботи окрему кімнату, аби відмежувати роботу і повсякденне життя. Якщо ні, облаштуйте хоча б робочий стіл. Краще поставити його якомога далі від дивану, аби уникнути зайвої спокуси. Крім того, все, що може вас відволікти, краще залишити за спиною. Наприклад, телевізор, чи PlayStation. 

А ще, візьміть до уваги кілька корисних лайфхаків. По-перше, облаштуйте робоче місце так, щоб на нього потрапляло максимум сонячного світла, це допоможе підвищити продуктивність. А ще поставте на столі пару вазонів з рослинами. Це дасть можливість очам відпочити й залишатися в тонусі. 

 

Не працюйте в піжамі

Працюючи з дому важливо дотримуватися звичної робочої рутини для підтримки своєї продуктивності. Тому хоч якою заманливою є ідея працювати в піжамі, все ж краще переодягнутися у щось, що більше налаштовує на робочий процес.

 

Працюйте інтервалами

Наш мозок краще зосереджується на менших проміжках часу. Наприклад, якщо ви можете продуктивно працювати годину і не відволікатися ні на що – працюйте годину, а після зробіть перерву.

Важливо обрати свій темп. Якщо для вас це 30 хвилин інтенсивної роботи – це пару хвилин перерви, а потім знову пів години роботи. Так ваш мозок працюватиме ефективніше і краще справлятиметься з виконанням завдань.

 

Робіть перерви

Ви можете взяти перерву, аби перекусити, сходити на кухню попити води, прогулятися або ж просто зателефонувати близьким. Використовуйте час як вам того хочеться, головне, щоб перерва не затягнулася і ви вчасно повернулися до роботи. Тому дослідники рекомендують виділити для перерв 22 хвилини, які ви можете розбити протягом дня. Цього часу цілком вистачає, аби перезавантажитися і підійти до виконання завдань з новими силами.

 

Взаємодійте з колегами

Працюючи з дому, завжди не вистачає спілкування. Тож ідеальним варіантом буде підтримувати спілкування з колегами хоча б віртуально. Запитайте, як у них успіхи, поділіться враженнями від завдань чи планами на вихідні. Якщо так не виходить, можливо варто піти у коворкінг, щоб зустріти кілька нових знайомих. Або ж зробити ще радикальніше: запросити до себе друзів і влаштувати коворкінг вдома (хоча б раз на тиждень). Головне не забувати при цьому працювати.

 

Висновок

Робота з дому може бути ефективною та продуктивною, якщо ви використовуєте правильні підходи та стратегії. Згадані вище стратегії – це лише кілька з ключових аспектів, які допоможуть зберегти високу продуктивність при роботі з дому.

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.